KIMO presenteert nieuwe richtlijn ‘Derde Molaar’

Evert Berkel
2 minuten
KIMO-richtlijn Derde Molaar
​​​​​​​Het KIMO heeft de nieuwe klinische praktijkrichtlijn ‘Derde Molaar’ beschikbaar gesteld. Deze richtlijn moet een praktisch handvat bieden aan behandelaren van patiënten bij wie een of meer derde molaren aanwezig zijn.

Concreet gaat het om behandelaren die het al of niet verwijderen van een asymptomatische derde molaar overwegen: algemeen practici, mka-chirurgen, orthodontisten, parodontologen en endodontologen. De richtlijn richt zich op indicatiestelling, beeldvormende diagnostiek, behandeling en nazorg met betrekking tot derde molaren.

Herziene versie NVMKA-richtlijn uit 2018

De richtlijn is een herziene versie van de richtlijn Derde Molaar van de Nederlandse Vereniging voor Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (NVMKA) uit 2018. Deze is volgens afspraak onderdeel geworden van het meerjarenprogramma 2017-2020 van het KIMO. Het KIMO is daarmee eigenaar van de richtlijn en verantwoordelijk voor aanpassing en implementatie.

EBRO ten grondslag aan richtlijn

De eisen van evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO) liggen ten grondslag aan deze richtlijn. Dit betekent dat het onderzoek is uitgevoerd volgens de hoogst mogelijke wetenschappelijke standaarden.

Van commentaar voorzien door betrokken verenigingen

De eerste versie van de richtlijn was reeds van commentaar voorzien door de betrokken wetenschappelijke- en beroepsverenigingen en door overige aan dit onderwerp gelieerde organisaties. Beide versies zijn door de Richtlijn Autorisatie Raad van het KIMO beoordeeld en goedgekeurd.

Onderschreven door Patiëntenfederatie en ZN

De herziene versie is onderschreven door de Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland waardoor de richtlijn tripartiet kan worden aangeboden. Het KIMO heeft de richtlijn aangeboden aan het Zorginstituut.