IGJ handhaaft verplichte BIG vermelding voorlopig niet

08 maart 2019

Tot nader order gaat de IGJ niet handhaven op het zichtbaar voeren van het BIG-nummer. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil een oplossing met aandacht voor de administratieve lasten en voldoende tijd voor de invoering.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat voor eventuele handhaving eerst over de verplichte vermelding in overleg met beroeps- en brancheorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland en de Patiëntenfederatie. Doel van het overleg is om tot een oplossing te komen met aandacht voor de administratieve lasten en waarbij voldoende tijd is voor de invoering, zo stelt het ministerie. 

Dit leidt mogelijk tot een nieuwe maatregel. Totdat die er is, zal de IGJ niet handhaven op het zichtbaar voeren van het BIG-nummer.

De KNMT is blij dat het ministerie inziet dat er een zorgvuldiger proces gevolgd moet worden rondom de invoering van de BIG-vermelding. Eerder riep ze samen met andere partijen op om geen overbodige en onnodige administratieve lasten op te leggen rondom het verplicht bekend maken van het BIG-nummer en vroeg ze om uitstel van de invoeringsdatum van de nieuwe eisen. Daaraan lijkt het ministerie nu tegemoet te komen.

Achtergrond van de maatregel is grotere transparantie en duidelijkheid voor de patiënt. Via het BIG-nummer is een BIG-geregistreerde zorgverlener eenvoudig terug te vinden in het BIG-register. De registratie geeft (toekomstige) patiënten de zekerheid dat een BIG-geregistreerde zorgverlener bevoegd en voldoende gekwalificeerd is. 

Total votes: 77

0 reacties op IGJ handhaaft verplichte BIG vermelding voorlopig niet