Stress de baas: zo pak je dat aan

Mariska de Beijer
1 minuut
Test je werkdrukniveau
Als mondzorgverlener heb je te maken met lange dagen, prestatiedruk en administratieve lasten. Zeker als je je eigen praktijk runt, kan de balans tussen werk en privé zoekraken. Daardoor liggen stress- en burn-outklachten op de loer. Hoe zit dat bij jou en je team?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 tandartsen een hoog of verhoogd stressniveau ervaart. Daarnaast blijkt uit verzuimcijfers van het personeel in loondienst dat uitval vanwege psychische aandoeningen tot de top 3 behoort. 

Stress tijdig (h)erkennen

Het is belangrijk om stress tijdig te (h)erkennen om uitval te voorkomen:

  • Creëer een veilige omgeving waarin stress en werkdruk bespreekbaar zijn.
  • Gebruik de checklists Werkdruk in de RI&E om na te gaan of medewerkers werkdruk ervaren en bespreek de resultaten individueel of gezamenlijk.
  • Onderzoek wat jouw stressniveau is, bijvoorbeeld via de zelfscan van Movir.

Hulpmiddelen om stress te voorkomen

Blijf niet rondlopen met stress(klachten) en praat erover met een collega of een coach. Zorg voor een goede nachtrust, beweeg voldoende en reserveer tijd in je agenda om iets voor jezelf te doen. Dat klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar. En het is nog lastiger als je een (jong) gezin hebt of als je belast bent met mantelzorg. Deze hulpmiddelen bieden je dan een steuntje in de rug: