facebook

Herregistratieplicht BIG hervat; 5 dingen die je moet je weten

Mark Zwartkruis
3 minuten
tandarts patient behandeling
Door de opkomst van het coronavirus, besloot de minister van volksgezondheid in maart 2020 om de herregistratieverplichting voor alle BIG-beroepsbeoefenaren tijdelijk stop te zetten. Na iets meer dan twee jaar komt binnenkort een eind aan deze pauze; de herregistratieplicht wordt per 1 juli aanstaande weer hervat. 

Nu de meest problematische periode van de coronapandemie achter ons lijkt te liggen (even afkloppen) en de meeste maatregelen komen te vervallen, is besloten om de procedure vanaf de tweede helft van dit jaar weer in gang te zetten. We hebben 5 zaken voor je op een rijtje gezet, die je moet weten over de terugkeer van de herregistratieverplichting.

1. Je hebt straks zes maanden de tijd voor herregistratie

In de periode voor de pandemie, zou je normaliter zes maanden voor het verstrijken van de uiterlijke herregistratiedatum (UHD) een brief ontvangen met daarin een oproep tot herregistratie. Om dit proces in stand te houden, krijgen tandartsen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot opschorting een half jaar de tijd om deze oproep te beantwoorden en herregistratie aan te vragen. Aangezien de periodieke registratieplicht per 1 juli 2022 weer van kracht wordt, betekent dit dat de nieuwe UHD van iedereen die hiermee te maken heeft gehad, wordt omgezet naar 31 december 2022. Je moet je dus vóór de jaarwisseling opnieuw geregistreerd hebben. 

2. Aanvraag indienen is nu nog niet (digitaal) mogelijk

Ondanks de bekendmaking van de nieuwe UHD, is het momenteel nog niet mogelijk om je aanvraag voor herregistratie alvast in te dienen. Althans, niet via de standaard, digitale route. Wil je wegens omstandigheden toch nu al een aanvraag indienen? Dan kan dat, net zoals tijdens de pauzeperiode, alleen via een papieren aanvraagformulier. Je kan dit aanvragen via het contactformulier op de BIG-website.

3. Meer informatie volgt in april en mei

Zorgverleners voor wie uitstel van herregistratie van toepassing was, ontvangen eind april een persoonlijk e-mailbericht met aanvullende informatie over wat de terugkeer van de herregistratieplicht voor hen zal betekenen. Het CIBG verzoekt daarom even tot dat moment te wachten met het stellen van vragen. Als je bij deze groep hoort, wordt in april ook je nieuwe UHD (31 december 2022) zichtbaar in je dossier op Mijn BIG-register. In mei ontvang je vervolgens een formele oproepbrief voor herregistratie. 

4. Je mag kiezen welke vijfjarige periode wordt beoordeeld

Normaal gesproken herregistreer je iedere vijf jaar en blikt het CIBG bij de beoordeling terug op de voorgaande vijf jaar. Door het tijdelijk pauzeren van de herregistratieverplichting, is er voor veel tandartsen echter sprake van een periode van langer dan vijf jaar zonder beoordeling. Om te borgen dat je als zorgverlener geen nadeel ondervindt van het minder kunnen werken als gevolg van corona, krijg je zelf de keuze of je de eerste vijf jaar of de laatste vijf jaar laat beoordelen.

5. Indien je niet aan de werkervaringseis voldoet, kun je een scholingstraject volgen

Voor een verlenging van je BIG-registratie, moet je voldoen aan de werkervaringseis van 2080 uur, gemiddeld acht uur per week. Wie nu al weet of verwacht dit niet te halen, doet er verstandig aan om zo snel mogelijk het scholingstraject te volgen. Daarmee is je inschrijving in het BIG-register op basis van een Periodiek Registratiecertificaat (PRC) alsnog te verlengen. Dit scholingstraject wordt aangeboden door ACTA en de eerstvolgende editie vindt plaats op 14 mei 2022. Of er nog andere data volgen in 2022 is niet bekend.

BIG-registratie voor tandartsspecialisten

Wie in het Specialistenregister van de RTS staat geregistreerd, is automatisch ook in het BIG-register te vinden als tandarts en als orthodontist of kaakchirurg.

Kaakchirurgen moeten normaal gesproken zelf zorgen voor hun vermelding als arts in BIG-register.

Assistent in opleiding tot specialist DMO of MKA?

Ben je aios DMO of MKA en behoor je tot de ‘uitstelgroep’, dan krijg ook jij bericht van het CIBG. Er is namelijk geen sprake van een automatische koppeling tussen het RTS-register en het BIG-register. Voor aiossen geldt een vereenvoudigde aanvraagprocedure. Het is belangrijk om jouw herregistratie voor het basisberoep en mogelijk zelfs twee basisberoepen (MKA: arts en tandarts) op tijd in orde te maken om je opleiding voort te kunnen zetten.

Geen onderdeel van de uitstelgroep?

Als de UHD van je BIG-registratie tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2028 valt, dan is de informatie in dit artikel niet op jou van toepassing. Je herregistratie zal dan gewoon verlopen zoals je gewend was van voor de uitstelperiode. Voor meer informatie hierover klik je op onderstaande button.

Herregistratie BIG-register als tandarts


 

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.