facebook

Help, hoe overleef ik mijn studie?! Vijf tips van Orpha Picauly

Evert Berkel
2 minuten
Picauly
Colleges bezoeken, presentaties geven, boeken lezen, samenvattingen maken: studeren is kei- en keihard werken. In september beginnen er weer 259 nieuwe studenten met de opleiding tandheelkunde. Maar hoe studeer je nu het beste? En is er nog ruimte voor leuke dingen? Orpha Picauly, oud-student in Amsterdam, zet haar vijf tips op een rij.

“Nadat ik tot twee keer toe was uitgeloot, kon ik eindelijk aan de studie beginnen. Gelukkig, want ik zou niet weten wat ik anders zou moeten worden dan tandarts. Mijn broer en een vriendin studeerden ook aan ACTA, dus van hen hoorde ik wel verhalen en wist ik een beetje wat ik kon verwachten. Gelukkig is de studieomgeving niet heel anders dan op de middelbare school, dat vond ik fijn in het begin. Zo kun je rustig even wennen. Hierbij mijn tips om je studietijd tot een succes te maken.

  1. ­Neem deel aan de introductieweek. Die week is wat mij betreft een grote aanrader. Het is zo fijn als je het gebouw al eens hebt gezien en wat gezichten herkent als je naar binnenloopt. Ga verder gedurende je studie ook naar andere activiteiten van de studievereniging, zowel studiegerelateerd als feestjes. Zo leer je veel mensen kennen.
  2. ­Ga als het enigszins mogelijk is in de stad wonen waar je studeert. Een lange reistijd is namelijk slopend. Zeker in het eerste jaar is er veel verplicht, dus maak je lange dagen. In dezelfde stad wonen maakt het ook makkelijker om naar bepaalde activiteiten te gaan zonder dat je bijvoorbeeld een slaapplek hoeft te regelen. Ik ben meteen in Amsterdam gaan wonen en dat is me heel goed bevallen.
  3. Leer samen met andere studenten. Spar bijvoorbeeld tijdens een oefententamen samen met iemand anders. Kijk wat jij in je aantekeningen hebt staan, misschien kijkt die ander er net op een andere manier tegenaan. Bovendien is dit niet zo droog als alleen maar studeren uit een boek. ­
  4. Wen jezelf aan om je niet te laten afleiden. Ik voelde me eerst heel ongemakkelijk toen er bij de praktijktoetsen twee docenten over mijn schouder meekeken. De toetsen zelf stelden in het begin niet zoveel voor, maar het feit dat mensen zo op je vingers keken vond ik wel lastig. Probeer je daar niet door te laten afleiden, hoe moeilijk dat misschien ook is.
  5. Zoek een bijbaan in een tandartspraktijk. Daar leer je zo veel van! Als je iets moet doen tijdens een praktijkoefening, dan weet je al hoe het gaat en hoe het eruit moet gaan zien. Wen eerst even aan je studie, maar als je eenmaal gesetteld bent zou ik dit zeker doen. Ik heb het in ieder geval vrij snel al wel gedaan.

KNMT voor studenten Tandheelkunde