facebook

Help, hoe overleef ik mijn studie?! Vijf tips van Maaike Schumer

Evert Berkel
3 minuten
Schumer
Colleges bezoeken, presentaties geven, boeken lezen, samenvattingen maken: studeren is kei- en keihard werken. In september beginnen er weer 259 nieuwe studenten met de opleiding tandheelkunde. Maar hoe studeer je nu het beste? En is er nog ruimte voor leuke dingen? Maaike Schumer, oud student in Nijmegen, zet haar vijf tips op een rij.

“In het begin is het moeilijk in te schatten wat je kunt verwachten, bijvoorbeeld van het niveau. Wordt het moeilijk, of juist best makkelijk? Ik kan nieuwe studenten geruststellen: ik vond het programma in Nijmegen in het eerste jaar goed aansluiten op het vwo. Vakken als biologie en natuur- en scheikunde die je daar had, liepen best goed in elkaar over. Omdat ik de open dag had bezocht, kwam het beeld dat ik van de studie had goed overeen met de werkelijkheid. Het trok mij dat er een goede balans was tussen praktijk en theorie. Wel vond ik de lesdagen behoorlijk lang, vaak van half negen tot half zes, daar moest ik wel aan wennen. Dit zijn mijn vijf tips om het nieuwe schooljaar succesvol in te gaan.

  1. ­Ga altijd naar je colleges! Het klinkt stom en ligt misschien voor de hand, maar ik deed dat heel trouw en heb er veel aan gehad. Docenten vertellen daar alles wat je voor je tentamen moet weten. ­­
  2. Maak aantekeningen op papier. Dit werkt beter dan typen op een laptop. Dingen die je opschrijft onthoud je namelijk beter omdat je makkelijk verbanden maakt, bijvoorbeeld door pijltjes te tekenen. Ik heb het idee dat ik door te schrijven, in vergelijking met studie-vriendinnen, minder lang heb hoeven leren. Ik heb ook nooit een herkansing hoeven doen. Dat heb ik, denk ik, voor een groot deel hieraan te danken.
  3. Maak samenvattingen. Er gaat veel tijd in zitten, maar samenvatten op papier werkt. Literatuur moet je toch al lezen dus waarom zou je de stof, in aanloop naar een tentamen, niet meteen op papier samenvatten.
  4. Leer goed plannen. Ik heb mezelf aangeleerd overdag te studeren en ’s avonds vrij te houden. Als ik dan bijvoorbeeld van negen tot tien uur college heb en daarna twee uur niks, studeer ik tussendoor, zodat ik dat ’s avonds niet hoef te doen. ’s Avonds doe ik graag leuke dingen, zoals samen met vrienden eten en uitgaan. Overdag studeren vergt een goede planning omdat je er op tijd mee moet beginnen. Schrijf in je agenda (ja, een papieren exemplaar!) wanneer je wat wilt doen en wat je af wilt hebben. En plan ook leuke dingen, anders komen die er niet van. Ik ben bijvoorbeeld lid van een dispuut, dat kostte ook tijd. Tandheelkunde kan soms best een eiland zijn met veel dezelfde mensen. Door bij een vereniging te gaan, leer je ook andere mensen kennen.
  5. Ga naar het buitenland. Dat kan ik iedereen aanraden. Zelf ging ik patiënten behandelen in Iowa, in een klein plaatsje in de middle of nowhere in de Verenigde Staten. Het was een hele ervaring om daar te wonen en het verbreedt je kennis.”

KNMT voor studenten Tandheelkunde