facebook

Gemeenten vorderen Tozo terug

Hans Scholten
2 minuten
In gesprek
Gemeentes in Nederland zijn gestart met het terugvorderen van ten onrechte uitbetaalde uitkeringen in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, Tozo. KNMT Ledenservice krijgt al reacties van tandartsen die hiermee te maken krijgen.

Recht op continuïteitsbijdrage? Dan geen recht op Tozo

Zorgaanbieders die in aanmerking komen voor de continuïteitsbijdrage-regeling van de zorgverzekeraars hebben geen recht op een Tozo-uitkering, tenzij het bedrag waarop ze volgens de continuïteitsbijdrage recht hebben ze niet boven het sociaal minimum uitkomt. Dit staat los van het feit of een zorgverleners ook daadwerkelijk een beroep op de CB-regeling hebben gedaan. 

Zorgaanbieders die Tozo hebben aangevraagd (en vervolgens een voorschot hebben gekregen vooruitlopend op de definitieve toekenning ervan) moeten er daarom rekening mee houden dat de gemeente het voorschot terugvordert. Alleen wie aannemelijk kan maken dat hij niet in aanmerking komt voor de continuïteitsbijdrage, of dat deze bijdrage te laag uitvalt, kan mogelijk met succes bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. 

Bezwaar maken tegen terugvordering kan in sommige gevallen

Specifieke omstandigheden, gerelateerd aan de voorwaarden van de continuïteitsbijdrage-regeling, bieden daarbij de meeste kans: u bent bijvoorbeeld recent met uw praktijk gestart en er is geen bekende historie om de continuïteitsbijdrage op de baseren, u heeft recent een praktijk overgenomen en voorgezet onder een nieuwe AGB-code, er is binnenkort sprake van een wijziging in de juridische structuur of u stopt met de uitoefening van uw praktijk in verband met leeftijd of gezondheid. 

Of gemeenten voldoende inhoudelijk op de hoogte zijn van de voorwaarden en bijzonderheden van de continuïteitsbijdrage is de KNMT nog niet bekend. 

Over de Tozo

Al snel nadat de maatregelen in verband met de coronapandemie de economische activiteiten sterk beperkten, is door de overheid de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers opengesteld. Deze regeling voor zelfstandige ondernemers, met praktijk of zzp, voorziet in een inkomensaanvulling tot het sociaal minimum. Na een voorlopige beoordeling kregen aanvragers een voorschot uitgekeerd. Gemeenten zijn recent gestart definitief vast te stellen of de Tozo-uitkeringen terecht verstrekt zijn. Niet terechte verstrekte uitkeringen worden teruggevorderd. 

Lees meer over de Tozo

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.