facebook

Geen directe gevolgen mondkapjesplicht 1 december in mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
In de wachtkamer
Per 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle publieke binnenruimten. De wachtkamer van de tandartspraktijk is geen publieke binnenruimte en is daarmee uitgezonderd van de plicht. Praktijken kunnen patiënten en bezoekers echter wel vragen een mondkapje te dragen, bijvoorbeeld op weg naar de wachtkamer. Zij dienen de regels van de praktijk altijd op te volgen. 

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Top 4 mondkapjesvragen
 

Mag ik bezoekers en patiënten vragen om een mondkapje te dragen?

Ja, je mag bezoekers en patiënten vragen om een mondkapje te dragen, bijvoorbeeld als zij in de wachtkamer plaatsnemen. Laat de bezoekers dan voor het bezoek weten dat je dit op prijs stelt, bijvoorbeeld als je per e-mail de afspraak bevestigt.

Mag ik bezoekers en patiënten weigeren die geen mondkapje willen dragen?

Nee, patiënten mogen niet geweigerd worden als zij geen mondkapje (willen) dragen; daarvoor ontbreekt een juridische grondslag.  

Mag ik medewerkers in de praktijk verplichten om mondkapjes te dragen?

Werkgevers hebben 'instructierecht'. Dat brengt brengt met zich mee dat je medewerkers kunt vragen een mondkapje te dragen, ook buiten de behandelsetting. Vooral wanneer de anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de gangen, kleedruimtes of de ruimte waarin geluncht wordt. 

Mag ik een tandarts die als zzp'er in mijn praktijk werkt verplichten om een mondkapje te dragen?

Werk je samen met een tandarts of mondhygiënist op basis van een overeenkomst van opdracht? Dan heb je geen instructierecht als werkgever, maar kun je als opdrachtgever uiteraard wel de opdrachtnemer informeren over de wijze waarop jouw praktijk met deze veiligheidsmaatregelen omgaat. De opdrachtnemer zal zich dan meestal houden aan wat in de praktijk gebruikelijk is. Ook een tandarts-zzp'er is immers gebaat bij een veilige werkomgeving.

Advertorial

Align Benelux Summit 2022 op 8 juli in Huis ter Duin

Align Summit Benelux 2022

Dit evenement is een geweldige kans om te luisteren naar toonaangevende sprekers zoals Kenji Ojima en Raman Aulakh, met hosts Rick Nieman en Michiel Vos. Begin of verbeter tijdens deze summit uw vaardigheden met het Invisalign systeem. Ook interesse?