facebook

Geen directe gevolgen mondkapjesplicht 1 december in mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
In de wachtkamer
Per 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle publieke binnenruimten. De wachtkamer van de tandartspraktijk is geen publieke binnenruimte en is daarmee uitgezonderd van de plicht. Praktijken kunnen patiënten en bezoekers echter wel vragen een mondkapje te dragen, bijvoorbeeld op weg naar de wachtkamer. Zij dienen de regels van de praktijk altijd op te volgen. 

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Top 4 mondkapjesvragen
 

Mag ik bezoekers en patiënten vragen om een mondkapje te dragen?

Ja, je mag bezoekers en patiënten vragen om een mondkapje te dragen, bijvoorbeeld als zij in de wachtkamer plaatsnemen. Laat de bezoekers dan voor het bezoek weten dat je dit op prijs stelt, bijvoorbeeld als je per e-mail de afspraak bevestigt.

Mag ik bezoekers en patiënten weigeren die geen mondkapje willen dragen?

Nee, patiënten mogen niet geweigerd worden als zij geen mondkapje (willen) dragen; daarvoor ontbreekt een juridische grondslag.  

Mag ik medewerkers in de praktijk verplichten om mondkapjes te dragen?

Werkgevers hebben 'instructierecht'. Dat brengt brengt met zich mee dat je medewerkers kunt vragen een mondkapje te dragen, ook buiten de behandelsetting. Vooral wanneer de anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de gangen, kleedruimtes of de ruimte waarin geluncht wordt. 

Mag ik een tandarts die als zzp'er in mijn praktijk werkt verplichten om een mondkapje te dragen?

Werk je samen met een tandarts of mondhygiënist op basis van een overeenkomst van opdracht? Dan heb je geen instructierecht als werkgever, maar kun je als opdrachtgever uiteraard wel de opdrachtnemer informeren over de wijze waarop jouw praktijk met deze veiligheidsmaatregelen omgaat. De opdrachtnemer zal zich dan meestal houden aan wat in de praktijk gebruikelijk is. Ook een tandarts-zzp'er is immers gebaat bij een veilige werkomgeving.

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.