Geef jij commentaar op de nieuwe KIMO-richtlijn indicatiestelling röntgenopnamen?
Het doel van de richtlijn
De richtlijn informeert mondzorgverleners over de indicatiestelling van intra-orale en panoramische röntgenopnamen door het beoordelen van de screenende en diagnostische waarde en doelmatigheid van deze opnamen. Het gaat hierbij om verschillende klinische situaties:
- cariës
- parodontale problematiek
- endodontische problematiek
- implantologische problematiek
- orthodontische problematiek
- pijn (exclusief kaakgewricht)
- trauma (voor beeldvorming wordt verwezen naar de dental trauma guide)
- restauraties
- klachten van het kaakgewricht
Wat houdt een commentaarronde van een richtlijn in?
Het KIMO stelt een richtlijn in de conceptfase zo breed mogelijk beschikbaar aan vrijwel alle zorgprofessionals die met (de implementatie van) de richtlijn te maken krijgen. Zij kunnen vervolgens op alle onderdelen van de conceptrichtlijn commentaar geven. Omdat de conceptversie van een richtlijn meestal tamelijk omvangrijk is, zit er altijd een samenvatting bij. Als alle reacties gebundeld zijn gaat de Richtlijn Ontwikkel Commissie (ROC) ermee aan de slag. Hierdoor gaat de kwaliteit van richtlijnen omhoog en daarmee ook de kwaliteit van de tandheelkunde en mondzorg in Nederland.
Geef vóór woensdag 22 januari commentaar
Om commentaar te geven op de richtlijn kun je tot woensdag 22 januari het reactieformulier invullen en verzenden.
Concept richtlijn Indicatiestelling röntgenopnamen
Vervolg na commentaarronde
Na goedkeuring door het bestuur en de raad van toezicht van het KIMO, de ledenraad van de KNMT en het bestuur van de FTWV is de richtlijn definitief. De kpr is vanaf dat moment onderdeel van de professionele standaard. De definitieve richtlijn wordt te zijner tijd gepubliceerd op www.knmt.nl/richtlijnen.