facebook

Doe mee met de knelpuntenenquête Mondklachten in de palliatieve fase

Mariska de Beijer
2 minuten
verdrietig smiley
De richtlijn Mondklachten in de palliatieve fase wordt herzien. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) begeleidt het proces en vraagt (mond)zorgprofessionals om via een enquête knelpunten door te geven. Invullen kost je 6 minuten, doe je mee?

Mondklachten in palliatieve fase komen veel voor

Mondklachten komen veelvuldig voor bij palliatieve patiënten. De klachten zijn het gevolg van directe oorzaken, zoals vermoeidheid of disfunctie van de speekselklieren bij non-Hodgkinlymfoom. Ook kunnen ze het gevolg zijn van indirecte oorzaken, zoals chemotherapie of medicatie. 

40% van patiënten praat niet over mondgezondheidsbehoeften

Vroege diagnose en behandeling van orale aandoeningen bij palliatieve patiënten zouden hun pijn en lijden kunnen verminderen. Er zijn echter aanwijzingen dat 40% van de palliatieve patiënten niet praat over hun mondgezondheidsbehoeften en niet klaagt over ongemak. Daarom kunnen ze gedurende een langere periode last hebben van behandelbare aandoeningen in de mond.

Herziening huidige richtlijn 

De huidige richtlijn stamt nog uit 2010 en berust op een consensus-based onderbouwing. Daarom wordt de huidige richtlijn Mondklachten in de palliatieve fase herzien. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de richtlijn bestaat uit tandartsen-geriatrie, een internist, specialist ouderengeneeskunde, logopedist, palliatief consulent en verpleegkundig specialist.

Inventarisatie knelpunten

Om de herziene richtlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wil het IKNL weten waar zorgverleners in de praktijk tegenaan lopen rondom mondklachten in de palliatieve fase. De knelpunten worden verzameld via een enquête. Daarnaast kan je andere ervaringen rondom mondklachten in de palliatieve fase doorgeven. 

Vul de enquête uiterlijk 29 januari in

De knelpuntenenquête is tot uiterlijk 29 januari 2023 in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 6 minuten. Het is mogelijk om de resultaten achteraf in een factsheet te ontvangen. Als je dat wil dan kan je dit aan het einde van de enquête aangeven.

Enquête invullen