facebook

Doe mee met de knelpuntenenquête Mondklachten in de palliatieve fase

Mariska de Beijer
2 minuten
verdrietig smiley
De richtlijn Mondklachten in de palliatieve fase wordt herzien. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) begeleidt het proces en vraagt (mond)zorgprofessionals om via een enquête knelpunten door te geven. Invullen kost je 6 minuten, doe je mee?

Mondklachten in palliatieve fase komen veel voor

Mondklachten komen veelvuldig voor bij palliatieve patiënten. De klachten zijn het gevolg van directe oorzaken, zoals vermoeidheid of disfunctie van de speekselklieren bij non-Hodgkinlymfoom. Ook kunnen ze het gevolg zijn van indirecte oorzaken, zoals chemotherapie of medicatie. 

40% van patiënten praat niet over mondgezondheidsbehoeften

Vroege diagnose en behandeling van orale aandoeningen bij palliatieve patiënten zouden hun pijn en lijden kunnen verminderen. Er zijn echter aanwijzingen dat 40% van de palliatieve patiënten niet praat over hun mondgezondheidsbehoeften en niet klaagt over ongemak. Daarom kunnen ze gedurende een langere periode last hebben van behandelbare aandoeningen in de mond.

Herziening huidige richtlijn 

De huidige richtlijn stamt nog uit 2010 en berust op een consensus-based onderbouwing. Daarom wordt de huidige richtlijn Mondklachten in de palliatieve fase herzien. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de richtlijn bestaat uit tandartsen-geriatrie, een internist, specialist ouderengeneeskunde, logopedist, palliatief consulent en verpleegkundig specialist.

Inventarisatie knelpunten

Om de herziene richtlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wil het IKNL weten waar zorgverleners in de praktijk tegenaan lopen rondom mondklachten in de palliatieve fase. De knelpunten worden verzameld via een enquête. Daarnaast kan je andere ervaringen rondom mondklachten in de palliatieve fase doorgeven. 

Vul de enquête uiterlijk 29 januari in

De knelpuntenenquête is tot uiterlijk 29 januari 2023 in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 6 minuten. Het is mogelijk om de resultaten achteraf in een factsheet te ontvangen. Als je dat wil dan kan je dit aan het einde van de enquête aangeven.

Enquête invullen

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.