CZ draait verplichte melding AGB-code per prestatie terug

Karel Gosselink
2 minuten
Backoffice van de praktijk
CZ heeft na overleg met de KNMT besloten om een recent doorgevoerde software-aanpassing in het declaratiesysteem terug te draaien. Het gaat om de verplichting om op de declaratie bij iedere prestatie de AGB-code van de mondzorgverlener te vermelden. Declaraties zonder een AGB-code per prestatie zullen niet worden afgewezen door CZ.

Commotie over niet vergoeden van declaraties

De afgelopen dagen ontstond commotie in het veld over de aanpassing in het declaratiesysteem van CZ, waardoor tandartsen verplicht werden de AGB-code van de zorgverlener te vermelden bij iedere prestatie op een declaratie. Omdat hieraan niet altijd kon worden voldaan, werden deze declaraties niet vergoed door CZ. De KNMT ontving hierover tientallen reacties van verontruste leden.

Aanpassing oude situatie kan nog even duren

Aangezien het herstellen van de oude situatie nog even kan duren, wordt tandartsen geadviseerd om CZ-declaraties, die niet voorzien zijn van een AGB-code per prestatie, nog even vast te houden. CZ verwacht dat de aanpassing per 1 januari 2023 gerealiseerd is.

Vergoeding geweigerde declaraties

CZ heeft aangegeven dat de niet vergoede declaraties, vanwege het ontbreken van de AGB-codes, opnieuw kunnen worden ingediend. Tandartsen wordt geadviseerd hiermee nog even te wachten totdat de aanpassing in de software gereed is. 

Minimumeisen declaratie in reglement mondzorg

In het Reglement mondzorg van de NZa zijn de minimumeisen voor informatie die op een declaratie moet worden vermeld tot op detailniveau vastgesteld. Uitgangspunt is dat iedere declaratie een AGB-code van de declarant heeft. Dat kan zijn een AGB-code van een mondzorgverlener of bijvoorbeeld een AGB-code van een tandartsenpraktijk.