facebook

Cyberaanval houdt praktijken Colosseum Dental gesloten

h.scholten@knmt.nl
2 minuten
Ransomware
Colosseum Dental Benelux is recent getroffen door een cyberaanval. Als gevolg daarvan zijn de ongeveer 120 mondzorgpraktijken van de keten een week gesloten geweest. Sinds vrijdag 12 augustus zijn alle praktijken weer open.

De keten heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht en doet aangifte bij de politie.

In een update over de cyberaanval op de website van Colosseum staat dat die aangifte ook het betalen van losgeld betreft. Daarmee is het zeer waarschijnlijk dat de keten het slachtoffer is van een aanval waarbij gebruik is gemaakt van "ransomware". Dat is software waarmee criminelen computers ‘gijzelen’ door deze te blokkeren, waarna ze om losgeld vragen.

Adviezen om ransomware te voorkomen

Om gijzeling via ransomware te voorkomen geeft de politie de volgende adviezen: 

  1. Wees alert bij e-mailberichten van onbekende afzenders; open nooit zomaar een bijlage van een onbekende. Pas ook op met het klikken op links: cybercriminelen kunnen ook malware (‘malicious software’, oftewel kwaadaardige software) aanbieden vanaf websites. Zodra de gebruiker de website bezoekt wordt de malware in het systeem van de gebruiker geïnstalleerd.
  2. Gebruik een antivirusprogramma en zonodig ook nog een anti-malwareprogramma, zoals Malwarebytes.com.
  3. Installeer updates van je software en besturingssysteem zodra deze beschikbaar zijn. 
  4. Zorg voor back-ups van patiëntendossiers en persoonsgegevens van medewerkers. Maak er het liefst altijd twee; een back-up in een clouddienst (denk eraan om een dienst te gebruiken die automatisch back-ups maakt van je bestanden) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etc). Maak géén backup meer nadat je ransomware hebt ontdekt; dan infecteer je de backup ook!