facebook

Combinatie KNO-arts-tandarts is heel mooi

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
Toen Petra Koornstra haar opleiding tot KNO-arts had afgerond, kwam ze er gaandeweg achter dat ze toch wel heel weinig van de mond wist. Dus werd ze – vanzelfsprekend – ook maar tandarts.

Altijd al tandarts willen worden?

“Nee, al heb ik tandheelkunde wel altijd interessant gevonden. Toen ik jong was, wilde ik vooral mensen beter maken. Daarom ben ik geneeskunde gaan doen. Aansluitend heb ik promotie-onderzoek gedaan en een specialisatie tot KNO-arts. In de KNO zag ik dingen in de mond waarvan ik niet genoeg wist. Daarom ben ik, toen ik begin veertig was, in Brussel tandheelkunde gaan studeren. Mijn jonge medestudenten daar keken in het begin wel even raar op.”

En hoe is die combinatie?

“Ik ben tandarts-zzp’er en als KNO-arts ben ik in loondienst van ziekenhuis Bernhoven in Uden. Meestal begin ik de week met mondzorg bij ouderen in verzorgingsinstellingen, gevolgd door werkzaamheden binnen de Smile Clinic en Implant Point in Rotterdam en Capelle aan de IJssel. De tweede helft van de week werk ik als KNO-arts. De combinatie is heel mooi, ik ben blij dat ik nooit voor een van de beroepen heb gekozen. Samen geven ze een totaalbeeld van de mond: de medische, functionele en restauratieve kant. Het was wel wennen dat ik als tandarts patiënten de prijs van een behandeling moest opgeven. Dat was in het begin ongemakkelijk, patiënten moeten soms om financiële redenen een behandelkeuze maken. In het ziekenhuis worden veel zaken uit de basis- of aanvullende verzekering vergoed.”

Wat is leuk?

“Het patiëntencontact en de mogelijkheden van het vak. Bij tandheelkunde bouw je dingen op, maak je monden mooier en herstel je functies. KNO heeft meer het aspect dat je mensen medisch behandelt. De tandheelkunde maakt mijn werk als KNO-arts completer. Een voordeel van mijn KNO-kennis voor de tandheelkunde? Ik haal makkelijk zelf een implantaat uit een kaakholte.”

Waarom KNMT-lid?

“Er zijn veel verschillen in tandartsen en hun expertises en ik vind dat je je kracht en kennis als groep moet bundelen. Dan kom je verder en kun je elkaar versterken qua inhoud en organisatie. Een tip? De KNMT mag wat meer zichtbaar zijn.”

Wat maakt u boos?

“Ongemotiveerde en ongeïnteresseerde patiënten. Ik knap een gebit op, de patiënt komt daarna op controle en ik denk: wat is hier gebeurd? Dat vind ik lastig.”

Is er meer dan werk?

“Weinig. Er gaat veel tijd voor leuke dingen naar mijn gezin en ik heb veel huisdieren. Eigenlijk zie ik m’n werk ook als hobby. In mijn vrije tijd pak ik er graag een studieboek bij.”

En het eigen gebit?

“Ik merk dat ik geen twintig meer ben, de eerste sporen van slijtage worden zichtbaar. Ik poets twee tot drie keer per dag elektrisch en gebruik ragers. Ik houd absoluut niet van pepermuntsmaak, dus als er tandpasta met chocoladesmaak komt, ben ik de eerste die hem koopt!”

Tekst: Laura Jansen; beeld: Rob ter Bekke