facebook

Brexit: wat betekent een no-deal scenario voor u?

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Brexit
Bent u een BIG-geregistreerde tandarts in Nederland met een Brits diploma? Werkt u met een Nederlands diploma in het Verenigd Koninkrijk? Heeft u plannen in die richting? Of bent u een werkgever die met deze situaties te maken heeft? Dan vraagt u zich misschien af wat de Brexit voor u betekent en wat de gevolgen zijn als er op 29 maart 2019 geen akkoord is bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK). Het BIG-register heeft het op een rij gezet.

Wat kan een no-deal Brexit voor tandartsen betekenen

 • U werkt met een Brits diploma in Nederland


  Er verandert niets voor u. In een no-deal scenario blijven de vóór de Brexit afgegeven erkenningen van Britse diploma's en BIG-registraties op grond van Britse diploma's in stand.
 • U wilt met een Brits diploma na de Brexit in Nederland gaan werken


  De mogelijkheid van automatische diploma-erkenning van Britse diploma's voor het beroep tandarts vervalt. Dat betekent dat tandartsen met een Brits diploma geen gebruik meer kunnen maken van de snelle erkenningsprocedure waarbij aangewezen diploma's direct, zonder vakinhoudelijke beoordeling worden erkend.
 • U werkt met een Nederlands diploma in het Verenigd Koninkrijk


  Het Verenigd Koninkrijk bepaalt welke rechten u heeft en welke acties u mogelijk moet nemen. We adviseren u de websites van de bevoegde autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk te raadplegen.
 • U wilt met een Nederlands diploma na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk gaan werken


  Het Verenigd Koninkrijk bepaalt welke procedure voor u geldt. U moet waarschijnlijk de in het Verenigd Koninkrijk geldende, langere, procedure van diploma-erkenning volgen (met vakinhoudelijke beoordeling). We adviseren u de websites van de bevoegde autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk te raadplegen.

Wat kan een no-deal Brexit voor werkgevers betekenen

 • U heeft op dit moment BIG-geregistreerde zorgverleners met een Brits diploma in dienst


  In een no-deal scenario verandert er niets voor uw Britse werknemers met een BIG-registratie. De vóór de Brexit afgegeven erkenningen van Britse diploma's en BIG-registraties op grond van Britse diploma’s blijven in stand.
 • U wilt na de Brexit zorgverleners met een Brits diploma in dienst nemen


  De mogelijkheid van automatische diploma-erkenning is niet meer van toepassing voor tandartsen  met een Brits diploma. Dat betekent dat tandartsen met een Brits diploma geen gebruik meer kunnen maken van de snelle erkenningsprocedure, waarbij aangewezen diploma’s direct, zonder vakinhoudelijke beoordeling kunnen worden erkend.

  In een no-deal scenario moeten voor alle gereglementeerde beroepen bij een aanvraag voor erkenning eerst de beroepskwalificaties vakinhoudelijk worden beoordeeld. Dit gebeurt door het afleggen van een algemene kennis- en vaardighedentoets (AKV). Voor de vakinhoudelijke beoordeling moeten tandartsen een beroepsinhoudelijke toets (BI) afleggen. Deze langere procedure kost meer tijd en dus kan het langer duren voordat uw nieuwe werknemer in Nederland het beroep zelfstandig mag uitoefenen.

Meer informatie over Brexit van het BIG register