facebook

BHV in coronatijd: anders dan normaal

Mariska de Beijer
2 minuten
Reanimatie
Ben je op de hoogte van de aangepaste reanimatierichtlijn? Zijn de vluchtwegen of looproutes in jouw praktijk nu anders en heeft dit bijvoorbeeld gevolgen voor je ontruimingsplan? Sta er even bij stil dat bedrijfshulpverlening (BHV) tijdens de corona-uitbraak anders is dan normaal.

De bedrijfshulpverlener in jouw praktijk weet wat er moet gebeuren als een patiënt onwel wordt of als er brand uit breekt. Maar tijdens de corona-uitbraak, moet je je ook aan de landelijk geldende maatregelen houden. Heb jij dat al besproken met je team? Deze 5 aandachtspunten helpen je daarbij:

 1. Vraag aan de BHV’er of hij/zij zich comfortabel voelt om hulp te verlenen 
  In de huidige situatie vindt de bedrijfshulpverlener het misschien niet prettig om hulp te verlenen. Maak het bespreekbaar en kijk wat er nodig is om dit gevoel weg te nemen. 
   
 2. Check of alle vluchtwegen en nooduitgangen toegankelijk zijn
  De wachtkamer of de lunchruimte zijn nu mogelijk anders ingericht dan gebruikelijk om voldoende afstand te houden. Check of alle vluchtwegen en nooduitgangen toegankelijk zijn en pas indien nodig je ontruimingsplan aan. Denk daarbij ook aan looproutes.
   
 3. Onderzoek of de verzamelplaats groot genoeg is
  Controleer of de huidige verzamelplaats groot genoeg is om patiënten en medewerkers op 1,5 meter afstand te ontvangen. 
   
 4. Bespreek eventuele wijzigingen met het team 
  Op het moment dat er zich iets voordoet in de praktijk en hulpverlening nodig is, telt iedere seconde. Het is van (levens)belang dat het hele team weet wat er moet gebeuren. Bespreek daarom alle wijzigingen met het team en oefen bijvoorbeeld een ontruiming.
   
 5. Zorg dat de BHV'er op de hoogte is van de aangepaste reanimatierichtlijn
  De Nederlands Reanimatie Raad (NRR) heeft de richtlijn voor basale reanimatie bij volwassen tijdelijk aangepast om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo mag onder andere het hoofd van het slachtoffer niet aangeraakt worden en mag je bij volwassenen geen mond-op-mondbeademing geven. De NRR heeft naast de aangepaste richtlijn ook een infograpic ontwikkeld over de volgorde van handelen bij reanimatie van volwassenen (pdf). De richtlijn voor basale reanimatie bij kinderen is ongewijzigd.
  Naar de aangepaste richtlijn basale reanimatie (pdf)

Gratis e-learning Hulpverlening tijdens coronacrisis

KNMT-partner Crisiscom heeft de speciale e-learning module Hulpverlening tijdens de coronacrisis ontwikkeld. In deze e-learning geeft Crisicom tips en leer je om veilig hulpverlening toe te passen. De aangepaste reanimatierichtlijn is hierin ook opgenomen. Deze e-learning is gratis te volgen voor alle mondzorgverleners. Crisicom informeert binnenkort de mondzorgpraktijken die bij hen BHV-trainingen volgen uitgebreid over de aanpassingen die nodig zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Naar de e-learning