facebook

Avondklok: gevolgen voor de mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
Lege straat in Amsterdam
Met ingang van zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Wat zijn de gevolgen voor de mondzorg?

Avondklok vanaf 23 januari

In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok in om 22.00 uur. De eindtijd blijft 4.30 uur. De avondklok is in elk geval van kracht tot en met dinsdag 27 april 4.30 uur in de ochtend.

Leveren spoedeisende zorg vormt uitzondering

Tijdens de avondklok is het verboden buiten te zijn. Een van de uitzonderingen op deze regel is als je dringend medische hulp moet bieden of nodig hebt. Mondzorgpraktijken mogen gedurende de avondklok dus spoedeisende zorg verlenen. 

Wijze van bewijslast spoedeisende zorg voor patiënten

Patiënten die een afspraak hebben voor een spoedbehandeling wanneer de avondklok actief is moeten op weg naar de praktijk en op weg naar huis een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben én de afspraakbevestiging van hun behandelaar kunnen laten zien (bijvoorbeeld in mail of app). Alleen in die situaties waarin in redelijkheid niet verlangd mag worden dat iemand deze documenten bij zich draagt, mag iemand zonder papieren de straat op. 

Wijze van bewijslast spoedeisende zorg voor patiënten

Medewerkers die gedurende de avondklok dienst hebben, moeten als ze buiten zijn een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en een werkgeversverklaring avondklok kunnen tonen.
 
Praktijkhouders en zzp'ers kunnen hun eigen werkgeversverklaring invullen. 

Formulieren kunnen zowel fysiek als digitaal getoond worden

Beide formulieren (en ook de afspraakbevestiging) mogen op de telefoon getoond worden; ze hoeven dus niet uitgeprint te worden. Ondertekenen hoeft dan niet. 

Oproep Mondzorgalliantie

De Mondzorgalliantie roept alle mondzorgverleners op om alleen als de zorg niet op een ander tijdstip gegeven kan worden gedurende de avondklok zorg te verlenen. Plan daarnaast het werk zo in dat alle patiënten en medewerkers, ook bijvoorbeeld schoonmakers, vóór het ingaan van de avondklok thuis kunnen zijn. Immers, hoe eerder de avondklok het aantal besmettingen terugbrengt, hoe eerder deze kan worden opgeheven.

Rijksoverheid.nl: alles over de avondklok