facebook

Avondklok: gevolgen voor de mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
Lege straat in Amsterdam
Met ingang van zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Wat zijn de gevolgen voor de mondzorg?

Avondklok vanaf 23 januari

In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok in om 22.00 uur. De eindtijd blijft 4.30 uur. De avondklok is in elk geval van kracht tot en met dinsdag 27 april 4.30 uur in de ochtend.

Leveren spoedeisende zorg vormt uitzondering

Tijdens de avondklok is het verboden buiten te zijn. Een van de uitzonderingen op deze regel is als je dringend medische hulp moet bieden of nodig hebt. Mondzorgpraktijken mogen gedurende de avondklok dus spoedeisende zorg verlenen. 

Wijze van bewijslast spoedeisende zorg voor patiënten

Patiënten die een afspraak hebben voor een spoedbehandeling wanneer de avondklok actief is moeten op weg naar de praktijk en op weg naar huis een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben én de afspraakbevestiging van hun behandelaar kunnen laten zien (bijvoorbeeld in mail of app). Alleen in die situaties waarin in redelijkheid niet verlangd mag worden dat iemand deze documenten bij zich draagt, mag iemand zonder papieren de straat op. 

Wijze van bewijslast spoedeisende zorg voor patiënten

Medewerkers die gedurende de avondklok dienst hebben, moeten als ze buiten zijn een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en een werkgeversverklaring avondklok kunnen tonen.
 
Praktijkhouders en zzp'ers kunnen hun eigen werkgeversverklaring invullen. 

Formulieren kunnen zowel fysiek als digitaal getoond worden

Beide formulieren (en ook de afspraakbevestiging) mogen op de telefoon getoond worden; ze hoeven dus niet uitgeprint te worden. Ondertekenen hoeft dan niet. 

Oproep Mondzorgalliantie

De Mondzorgalliantie roept alle mondzorgverleners op om alleen als de zorg niet op een ander tijdstip gegeven kan worden gedurende de avondklok zorg te verlenen. Plan daarnaast het werk zo in dat alle patiënten en medewerkers, ook bijvoorbeeld schoonmakers, vóór het ingaan van de avondklok thuis kunnen zijn. Immers, hoe eerder de avondklok het aantal besmettingen terugbrengt, hoe eerder deze kan worden opgeheven.

Rijksoverheid.nl: alles over de avondklok

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.