facebook

AP: zorgverzekeraar mag ouders informeren over gratis bezoek aan tandarts

Hans Scholten
1 minuut
Kind praktijk
Zorgverzekeraars mogen ouders van wie kinderen niet naar de tandarts gaan er wel degelijk op wijzen dat mondzorg tot 18 jaar onder de basisverzekering valt. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bekendgemaakt. De zorgverzekeraars breken daarmee geen privacywetten, aldus de toezichthouder.

De KNMT pleit al jaren bij de zorgverzekeraars voor deze aanpak maar de privacywet leek een niet te nemen horde. Ten onrechte, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Verzekerden hebben een contract met een zorgverzekeraar. In principe mag volgens de privacywet alles worden gedaan wat nodig is om dat contract netjes uit te voeren. Als er sprake is van misverstanden, zoals het niet gebruikmaken van de tandarts, mag de zorgverzekeraar haar klanten daarop wijzen.

Voorzitter Wolter Brands van de KNMT is blij met de uitspraak van de toezichthouder: ‘Dit is heel goed nieuws voor deze groep kwetsbare kinderen. Wij zullen de zorgverzekeraars nu opnieuw vragen in actie te komen.’ 

Verzekeraar CZ heeft de KNMT na de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens al benaderd om met elkaar acties af te spreken om meer kwetsbare kinderen naar de tandarts te krijgen. DSW gaat de proef die ze vorig jaar in Schiedam gestart is (en die leidde tot een opkomst van 43%) uitbreiden naar Vlaardingen en Maassluis. 

Zie ook: www.knmt.nl/jeugd