facebook

Afspraken met Duitsland over ‘coronacompensatie’ voor grensgangers

Hans Scholten
1 minuut
Duitse grens
Nederland en Duitsland hebben afspraken hebben gemaakt over toepassing van het belastingverdrag bij grensoverschrijdende werkzaamheden en coronamaatregelen, zo meldt de website Taxlive.

Tandartsen en andere werkenden en werknemers die in de grensgebieden in Duitsland of België wonen en in Nederland werken, kennen specifieke fiscale regels om negatieve gevolgen van verschillen in regelgeving te beperken.

Als grensarbeiders door de coronamaatregelen thuis moeten werken zal de belastingplicht niet verschuiven. Grensarbeiders moeten een administratie bijhouden van hun thuiswerkdagen en moeten onderbouwen dat de thuiswerkdagen uitsluitend het gevolg waren van de coronamaatregelen. Voor grensarbeiders die altijd al een of enkele dagen thuis werken geldt de goedkeuring niet.

In de regel zijn de ondersteuningsmaatregelen in Nederland niet toegankelijk voor grenswerkers omdat ze niet in Nederland wonen. Wie buiten Nederland woont maar een bedrijf in Nederland heeft, kan deels aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (TOZO): ze maken geen aanspraak op een Tozo-uitkering voor levensonderhoud maar kunnen wel een Tozo-lening krijgen voor hun bedrijfskapitaal.

Vraag en antwoord Coronamaatregelen en werken over de grens