Afronding kostenonderzoek NZa nabij


Als deelnemer in de externe klankbordgroep van de NZa krijgen we (naar ons inzicht te) kort de tijd onze feedback op de concept-eindrapporten te geven. Een interne stuurgroep van tandartsen, orthodontisten, bureaumedewerkers en een bestuurslid bereidt onze reactie voor. Ook beraden we ons alvast op mogelijke vervolgstappen na publicatie van het definitieve eindrapport.
NZa rekent ten onrechte goodwill niet mee
Dat laatste is nodig omdat we hebben ervaren dat feedback helaas niet altijd tot verbeteringen in het onderzoek leidt. Zo bevestigde de NZa eerder deze week vast te houden aan het feit dat de afschrijvingen en rente op goodwill niet als kosten worden meegerekend (de ontastbare waarde van een onderneming; vaak een bedrag dat wordt betaald bij de overname van een praktijk).
Onrealistische urennorm van 36 uur voor praktijkhouders
Ook blijft de NZa rekenen met een maximaal 36-urige werkweek voor praktijkhouders, een veelal onrealistisch aantal, iets dat ook uit het door ons uitgevoerde schaduwonderzoek blijkt. We protesteerden al eerder tegen deze 2 (en enkele andere) uitgangspunten, en zullen onze bezwaren ertegen opnieuw bij de zorgautoriteit kenbaar maken.
Herijking tarieven tandheelkunde en orthodontie
De NZa houdt vast aan het streven de eindrapporten in juni definitief te maken. Met de uitkomsten van het kostenonderzoek herijkt de zorgautoriteit vervolgens de tarieven per 1 januari 2026. De tarieven voor tandheelkunde (inclusief implantologie) en voor orthodontie worden elk met een eigen percentage aangepast. Behalve aanpassing van de tarieven zal ook een – waarschijnlijk zeer beperkt - aantal wijzigingen in de prestatiecodes worden doorgevoerd.