facebook

Aan de slag met beeldbellen? 10 tips en een webinar om je te helpen

Karel Gosselink
2 minuten
videobellen
De afgelopen maanden is ook de mondzorg aan de slag gegaan met beeldbellen. Een webinar – hier terug te zien - en deze tien tips kunnen je helpen om beeldbellen in je praktijk op te starten.

Webinar beeldbellen terugkijken

Beeldbellen biedt de mogelijkheid om contact te hebben met een patiënt zonder fysieke aanwezigheid. Ook sommige mondzorgverleners voerden via een videoverbinding consulten uit met hun patiënten. Pharmeon  - die ook de KNMT Praktijkwebsites voor mondzorgpraktijken aanbiedt – heeft een webinar gegeven over hoe je beeldbellen in de mondzorg aanpakt. In dit webinar vertelden een tandarts en mondhygiënist over hun ervaringen:

Bekijk het webinar beeldbellen in de mondzorg

Tien tips die je helpen met videobellen in je praktijk aan de slag te gaan

  1. Gebruik veilige software voor beeldbellen. LHV, InEen en de NHG hebben een overzicht gemaakt waarin beeldbelapplicaties op verschillende criteria worden vergeleken
  2. Maak bij voorkeur gebruik van een vaste internetverbinding.
  3. Informeer de patiënt over de werkwijze bij het online contact en over wat te doen als de verbinding wordt verbroken.
  4. Goede voorbereiding: zorg voor voldoende licht, zet de camera op ooghoogte en zorg voor een goede achtergrond en een rustige omgeving. Test of de beeldverbinding en het geluid in orde zijn.
  5. Verifieer altijd de identiteit van de patiënt en identificeer jezelf als zorgverlener door bijvoorbeeld het BIG-registratienummer op de website te vermelden.
  6. Houd voldoende relevante patiëntgegevens bij de hand.
  7. Voor het online voorschrijven van medicatie gelden aanvullende voorwaarden die volgen uit de KNMG-richtlijn ‘Omgaan met medische gegevens’ (pdf).
  8. Geef duidelijk aan dat een advies is gebaseerd op wat tijdens het beeldcontact zichtbaar was en op de informatie en gegevens die de patiënt heeft verschaft.
  9. Durf de patiënt te coachen tijdens het consult. Stel je niet te passief op.
  10. Leg een en ander vast in het patiëntendossier.