facebook

Stappenplan praktijk stoppen of overdragen

Je praktijk beëindigen en overdragen vraagt om veel beslissingen en regelwerk. Denk aan de continuïteit van de zorg voor je patiënten, de werkgelegenheid voor je medewerkers en de verkoop van je praktijk.

1. Bereid je goed voor

Bij het overdragen van de praktijk moet je met veel zaken rekening houden. Een goede en tijdige voorbereiding is onontbeerlijk. Deskundige ondersteuning op financieel, fiscaal, juridisch en praktisch gebied is geen overbodige luxe. Evenmin als een betrouwbare adviseur.

Checklist praktijkoverdracht (pdf)

Lees ook: 4 juridische aspecten om op te letten bij praktijkoverdracht

2. Een opvolger zoeken: praktijkbemiddeling

Zoek je een geschikte opvolger voor uw praktijk of een collega die je patiëntenbestand wil overnemen? Bied je praktijk dan online aan voor overdracht.

Praktijkbemiddeling

3. Overdracht vastleggen: modelovereenkomst

Opvolger gevonden? Voor het vastleggen van gemaakte afspraken en geldende voorwaarden bij de overdracht van uw praktijk kun je gebruik maken van de modelovereenkomst praktijkoverdracht. Hierin komen alle zaken aan de orde die bij praktijkoverdrachten van belang zijn. De overeenkomst is daarmee naast deze checklist een handig document om je op de overdracht voor te bereiden. Let op: dit een modelovereenkomst, die later op basis van de overeengekomen voorwaarden voor de overdracht kan worden aangepast.

Modelovereenkomst praktijkoverdracht (docx)

4. Stoppen én een nieuwe start zonder praktijk

Starten terwijl je stopt. Heb je die mogelijkheid al eens overwogen? Je stopt met de praktijkvoering, maar blijft je vak toch actief beoefenen. Als zzp’er bijvoorbeeld, als medewerker of waarnemer. Zo blijf je nog actief, maar zonder de stress van het runnen van een praktijk. In de vacaturebank vind je een overzicht van praktijken die op zoek zijn naar medewerkers en waarnemers. Je kunt ook je cv delen. Wij zijn ook altijd op zoek naar collega's die in geval van calamiteiten tijdelijk willen vervangen.

Meld je aan als waarnemer bij calamiteiten

5. Check je aansprakelijkheidsverzekering

Stop je met je praktijk maar blijf je actief als tandarts? Dan is het raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering te behouden. Stop je helemaal met de uitoefening van je vak, controleer dan of je je aansprakelijkheidsverzekering stop kunt zetten; veel verzekeringen kennen een uitloopdekking voor klachten die voortkomen uit de tijd dat je nog actief was. 

6. Zet je KNMT-lidmaatschap om

Stop je met praktiseren, zet je lidmaatschap van de KNMT dan om in een veel voordeliger rustend lidmaatschap.

Blijf wel lid: er kunnen namelijk nog tot 5 jaar na je laatste behandeling klachten tegen een tandarts worden ingediend. Daarom is het raadzaam zeker tot die tijd aangesloten te blijven bij de KNMT. Dan kun je zonodig nog een beroep doen op de KNMT Klachtenservice.