Artikelen met achtergrondinformatie campagne 'De tanden van je kind. Daar zorgen we samen voor!'

Een selectie van online artikelen en bronnen over tandartsbezoek kinderen, tanden poetsen en tandpasta.

Naast een staafdiagram, staat op de website Staat van de Mondzorg het volgende te lezen:

Blijkens de meest recent beschikbare gegevens over 2021 ligt het tandartsbezoek voor jeugdigen feitelijk lager dan zoals dit naar voren komt uit CBS-gegevens. De staafdiagram laat dit zien. Zo is in 2021 voor 43,4% van de 2- en 3-jarigen een periodieke controle bij de tandarts gedeclareerd, terwijl volgens de gegevens van het CBS 64,2% van deze leeftijdsgroep in dat jaar de tandarts zou hebben bezocht.

Jonger naar de tandarts, later minder gaatjes

Kinderen die vanaf het eerste tandje (gemiddeld rond 6 maanden) naar de tandarts of mondhygiënist worden verwezen hebben op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes dan kinderen die niet worden verwezen (en vaak pas later voor het eerst mondzorg krijgen). Dat blijkt uit onderzoek van UMCG, TNO en Erasmus Universiteit.

Bron: ZonMw, 31-05-2023

Fluoridehoudende tandpasta

Er lijkt een trend te zijn om tandpasta zonder fluoride te gebruiken. Echter, het poetsen van het kindergebit met een tandpasta zonder fluoride kan ernstige gevolgen hebben voor het gebit, laat dit artikel zien. Het is daarom van belang om bij ouders na te vragen of ze poetsen met een fluoridehoudende tandpasta.

Bron: Reporters Online, 28-06-2023

Tandpasta in tabletvorm: voor- en nadelen op een rij

Tandpastatubes zijn meestal gemaakt van een combinatie van plastic en aluminium. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ze te recyclen, wat slecht is voor de natuur en dus minder duurzaam. Tandpasta in tabletvorm verpakt zouden een oplossing kunnen zijn. In dit artikel worden de voor- en nadelen hiervan op een rijtje

Bron: Dentalinfo, 06-02-2023

Huistandarts of schooltandarts

Hoewel mondzorg tot 18 jaar in het basispakket zit, bezoeken toch lang niet alle kinderen regelmatig een tandarts. Daarom vraagt de Tweede Kamer om terugkeer van de schooltandarts. De KNMT geeft echter aan dat het veel belangrijker is dat kinderen zo vroeg mogelijk een ‘huistandarts’ krijgen.

Bron: Vroeg, 19-08-2022

E-learing effectief communiceren in de zorg

Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden? Hoe kun je als zorgverlener begrijpelijk communiceren in de zorg? En welke communicatiehulpmiddelen kun je inzetten?

Pharos biedt een gratis e-learning voor professionals aan over effectief communiceren in de zorg.

Bron: Pharos