Wijzigingen tarieven 2023

Nieuwe en gewijzigde prestaties in het J-hoofdstuk (implantologie) en orthodontische zorg voor codes en tarieven 2023

Wijziging J- hoofdstuk (Implantologie)

Het hoofdstuk is opnieuw ingericht en de prestatiecodes zijn opnieuw genummerd waardoor het hoofdstuk weer logisch is opgebouwd. Daarbij zijn de prestaties in lijn gebracht met de huidige werkwijze in de praktijk en verduidelijkt waar nodig. De algemene bepalingen, die tot nu toe apart van de prestaties in de regelgeving waren opgenomen, zijn nu onderdeel van de prestatiebeschrijvingen en daardoor veel beter vindbaar. 

Wijzigingen hoofdstuk J, Implantologie

J01/J02 - J010/J020 Onderzoeken ten behoeve van implantologie

De omschrijvingen zijn aangepast om de verschillend tussen het initiële onderzoek en het vervolgonderzoek duidelijker te maken. Hierbij is ook losgelaten dat het vervolgonderzoek (J020) ten behoeve van de uitvoering van de implantologische ingreep altijd voorafgegaan moet worden door een onderzoek of de behandeling is geïndiceerd (J010). Denk hierbij aan patenten die al eerder zijn geïmplanteerd en zich vervolgens voor een nieuw implantaat op een andere locatie melden zonder dat er veel veranderd is in de gebitssituatie en de overige factoren.

Verder is implicieter benoemd dat bij J020 inclusief een boormal is, in de gevallen dat er geen (virtuele) proefopstelling gemaakt wordt. Dit is wel exclusief een eventuele implantaatpositionering op een CT scan (J014) en de techniekkosten die door het sterretje bij J020 geplaatst kunnen worden.

Het vervangen van een verloren gegaan implantaat is inclusief de voorafgaande onderzoeken. Vanaf 2023 is benoemd dat dit alleen geldt voor het vervangen van implantaten in dezelfde praktijk (zorgaanbieder). De verbetering is dat een andere tandartspraktijk dan wel de noodzakelijke onderzoeken in rekening kan brengen.

J020* - Ophoging bodem bijholte in een aparte zitting voorafgaand aan het implanteren, eerste kaakhelft, 
Éénmaal per kaakhelft, per implantaatbehandeling in rekening te brengen. Aanbrengen van autoloog (lichaamseigen) bot en/of botvervangend materiaal in de kaakbijholte om extra botvolume te creëren zodat er voldoende botvolume is voor de implantatie (sinusbodemelevatie). Verrichting in een aparte zitting die niet in combinatie met J040 (in dezelfde kaak) kan worden uitgevoerd. 
Indien binnen een termijn van drie maanden een ophoging van de bodem bijholte in de tweede kaakhelft wordt uitgevoerd, is J021 van toepassing.

J021* - Ophoging bodem bijholte in een aparte zitting voorafgaand aan het implanteren, tweede kaakhelft binnen een termijn van drie maanden 
Éénmaal per kaakhelft, en per implantaatbehandeling in rekening te brengen. Aanbrengen van autoloog (lichaamseigen) bot en/of botvervangend materiaal in de kaakbijholte om extra botvolume te creëren zodat er voldoende botvolume is voor de implantatie (sinusbodemelevatie). 
In rekening te brengen indien sprake is van een ophoging van de bodem bijholte in de tweede kaakhelft die wordt uitgevoerd binnen een termijn van drie maanden na J020.

J022* - Kaakverbreding en/of verhoging in een aparte zitting voorafgaand aan het implanteren, per kaak 
Aanbrengen van autoloog (lichaamseigen) bot en/of botvervangend materiaal voor het in hoogte en/of breedte uitbouwen van de kaak zodat er voldoende botvolume is voor de implantatie. 
Verrichting in een aparte zitting die niet in combinatie met het plaatsen van een implantaat (J040, J046 of J049) in dezelfde kaak kan worden gedeclareerd. Naast deze prestatie mogen ook de andere codes uit onderdelen c en d van het J-hoofdstuk niet gedeclareerd worden.

J012/J013 - J03 Proefopstelling 1-4 elementen / 5 of meer elementen

Door de innovatie in de guided surgery waarbij intra-orale scans van de dentitie worden gebruikt in combinatie met (CB)CT’s scans, is er een verschuiving opgetreden van de planning van grote (full arch) constructies naar de enkeltandsvervanging en/of kleinere constructies. Hierdoor is de prestatie gesplitst om recht te blijven doen aan de bijbehorende inspanning.

J06 Vrijleggen foramen

Deze prestatie werd nauwelijks toegepast en had geen eenduidige omschrijving waardoor gekozen is om de prestatie te verwijderen en de vrijgekomen omzet te clusteren bij de prestaties om implantaten te plaatsen.

J19 -  J053 Toeslag esthetische zone

Prestatie J19 is verplaatst van onderdeel b2 Pre- en per- implantologische chirurgie: diversen naar onderdeel e Diversen. In de beschrijving is verduidelijkt dat deze prestatie een toeslag is voor de extra chirurgische handelingen die noodzakelijk zijn in de esthetische zone. Daarnaast is verduidelijkt dat deze prestatie per kaakhelft in rekening gebracht mag worden.

J104 Eenvoudige reparatie klikgebit zonder staafdemontage en zonder afdruk

Er ontbrak een prestatie voor eenvoudige aanpassingen waarbij sprake was van materiaal- en techniekkosten zoals het vervangen van een matrix of een reparatie van een scheur.

J055-J81 Verkrijgen en verwerken van bloed tot een regeneratief biomateriaal middels een venapunctie

Om platelet rich fibrin (PRF) toe te passen in de implantologie is bloed verkregen middels een venapuntie nodig. Recent is deze prestatie aan de tariefbeschikking toegevoegd omdat het voordelen biedt bij de wondgenezing en weefselregeneratie. Een punctie is echter een van de 14 voorbehouden handelingen die beschreven staan in de Wet BIG. Binnen hun deskundigheidsgebied mogen artsen, verloskundigen, physician assistent, klinisch technologen en verpleegkundige specialisten deze handeling zelfstandig uitvoeren. Zie voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voorbehouden-handelingen/vraag-en-antwoord/voorbehouden-medische-handelingen

Tandartsen mogen volgens de wet deze handeling niet (functioneel) zelfstandig uitvoeren. De KNMT is bezig om dit te herzien, maar een wijziging zal waarschijnlijk nog jaren in beslag nemen.

Omdat de KNMT het belangrijk vindt dat deze prestatie in de tarieven voor 2023 behouden bleef,  is er volgens de huidige wet- en regelgeving een zin aan toegevoegd dat de venapuntie onder verantwoordelijkheid van een arts uitgevoerd moet worden. Dat betekent dat elke tandarts die deze handeling uitvoert naast (getoetste) bekwaamheid ook een protocol moet opstellen met een verantwoordelijk arts. De precieze invulling van de opdracht, toezicht en tussenkomst van de arts moeten door de tandarts en arts zelf redelijkerwijs worden op een voldoende niveau worden bepaald en vastgelegd, naast regelen van de opvang bij eventuele calamiteiten.

R67 - J44 Plaatsen van een opbouw ten behoeve van een implantaatkroon

Deze prestatie is verhuisd naar het R-hoofdstuk, omdat het een prothetische prestatie is ten behoeve van vaste prothetiek. Het J-hoofdstuk bevat in 2023 alleen prestaties voor het plaatsen van implantaten en uitneembare implantaat gedragen prothetiek.

H38 - J39 Autotransplantaat

Volgens geldende definitie in de zorg is het verplaatsen van een weefsel, zoals een gebitselement, een chirurgische handeling en geen implantatie. Ook het Zorginstituut heeft aangegeven dat voor patiënten tot 18 jaar deze behandeling in het basispakket valt het daarom de voorkeur verdient om als chirurgische handeling te worden opgenomen. Daarom is deze prestatie met behoud van hetzelfde tarief verplaatst naar het H-hoofdstuk. Wel is de opbouw van het tarief aangepast. De overheadkosten uit het J-hoofdstuk zijn opgenomen in het tarief en de voorbereiding praktijkruimte moet apart worden gedeclareerd. Mede daarom is de prestatie ook gesplitst in een eerste en volgende element in de zelfde zitting.

Nazorg

Uniforme en duidelijker beschrijvingen van prothetische en chirurgische nazorg en bijbehorende termijnen:

  • 6 maanden chirurgische nazorg
  • 4 maanden prothetische nazorg aan een nieuwe of aangepaste / gerepareerde klikgebitten
  • 2 maanden prothetische nazorg aan bestaande (niet implantaat gedragen en uitneembare) prothetische voorzieningen na chirurgie

J050 - Toeslag voor de kosten van boren voor eenmalig gebruik en/of inzetstukken van een Implant Removal Set voor eenmalig gebruik

  • Boren en borstels kunnen tegen kostprijs, onder vermelding van het lotnummer, in rekening worden gebracht. Alleen in combinatie met de codes J040, J046, J048, J049, J052, H38, U05, U25 en U35 in rekening te brengen. 
  • De inzetstukken van een Implant Removal Set mogen alleen in rekening worden gebracht indien ze eenmalig gebruikt kunnen worden. Alleen in combinatie met de codes J044, J045, U25 en U35 in rekening te brengen. 

Een aantal nieuwe prestaties is toegevoegd

C016 - Maken en bespreken van een restauratieve proefopstelling

Om voorspelbaar te kunnen restaureren is het vervaardigen van een proefopstelling nodig. Tot nu toe waren hier geen aparte prestaties voor vastgesteld. De proefopstelling is enerzijds een manier om de patiënt te laten zien hoe het eindresultaat gaat zijn, anderzijds om het dichtbijten en over elkaar schuiven in de nieuwe situatie te evalueren.

R92 - Passen restauratieve proefopstelling in de mond

R92 is toegevoegd voor het passen van de restauratieve proefopstelling in de mond (mock-up). Hiermee kan de mondzorgverlener het beoogde eindresultaat aan de patiënt laten zien. Deze prestatie kan alleen in rekening worden gebracht indien deze prestatie op verzoek van de patiënt wordt uitgevoerd

H34 - Vrijleggen ingesloten tand of kies ter bevordering van de doorbraak

Op was geen prestatie voor het verrichten van handelingen die nodig zijn om een geretineerd element (nog niet doorgebroken tand/kies) te laten doorbreken. Daarom wordt is hiervoor een nieuwe prestatie toegevoegd.

G76 - Consult myofunctionele therapie en G74 Plaatsen van myofunctionele apparatuur

De prestatie G76 is toegevoegd voor een (maandelijks) consult. De bestaande prestatie G74 is gewijzigd van een all-in tarief in een prestatie voor alleen het plaatsen van myofunctionele apparatuur (inclusief uitleg).  Met deze wijziging wordt meer recht gedaan aan de duur en doorlooptijd van de behandeling die per kind sterk verschillend is. In de omschrijving van prestatie M01 is verduidelijkt dat deze prestatie niet in rekening gebracht kan worden in het kader van myofunctionele therapie.

Een aantal prestaties is gewijzigd

M61- Mondbeschermer of fluoridekap

Er was geen prestatie voor de fluoridekap. Daarom is prestatie M61 verbreed. Deze prestatie is nu ook van toepassing bij een fluoridekap.

H50 - Terugzetten tand of kies, eerste element

H55 - Terugzetten tand of kies, volgend element in dezelfde zitting

In prestatie H55 werd de term ‘buurelement’ gebruikt. De terminologie in deze prestatie is gelijkgetrokken met de terminologie in de rest van de regelgeving. Prestatie H50 geldt voor het eerste element en H55 is aangewezen voor het volgende element in dezelfde zitting.

H35 - Moeizaam trekken tand of kies met behulp van chirurgie

Er was onduidelijkheid over wanneer prestatie H35 in rekening gebracht mag worden. Daarom is in de prestatiebeschrijving gespecificeerd dat het gaat om een chirurgische verwijdering waarbij tenminste twee van de volgende zaken zijn uitgevoerd: splitsen van de wortel(s), wegboren van kaakbot en/of het opklappen van het tandvlees (mucoperiostale opklap).

P043 - Toeslag voor frontopstelling en/of beetbepaling in aparte zitting

Er is onduidelijkheid over hoe vaak P043 in rekening gebracht mag worden. In de omschrijving van prestatie P043 is daarom verduidelijkt dat deze prestatie eenmaal in rekening kan worden gebracht bij P002, P004, P020 of P022.

P066- Opvullen overkappingskunstgebit op natuurlijke pijlers zonder staafdemontage, per kaak

Prestatie P066 stond per abuis niet in de opsomming met prestaties onder onderdeel e Nazorg, die niet binnen vier maanden na plaatsing van het kunstgebit gedeclareerd kunnen worden. Daarom is P066 aan de opsomming toegevoegd
Prestatie P066 stond ook niet in de opsomming met betrekking tot een immediaat geplaatst kunstgebit. Ook hier is P066 aan de opsomming toegevoegd.T102- Tandvleescorrectie, één element

T103- Tandvleescorrectie, bij twee t/m zes elementen

T121- Kroonverlenging, één element

T122- Kroonverlenging, bij twee t/m zes elementen

In de regelgeving is verduidelijkt wanneer T102 en T103 in rekening gebracht mag worden. Eenzelfde verduidelijking is toegepast op prestatie T121 en T122.

U25 - Tijdtarief tandheelkundige hulp aan patiënten die behandeld worden in Wlz-instelling in eenheden van 5 minuten

De NZa ontving signalen uit het veld dat de dagelijkse mondverzorging en/of het van de kamer halen en weer terugbrengen van de patiënt door middel van prestatie U25 in rekening werd gebracht. Deze ‘transfer’ is echter onderdeel van de Wlz-zorg en mag niet apart in rekening worden gebracht. Daarom is prestatie U25 op dit onderdeel verduidelijkt.

U05- Tijdtarief begeleiding moeilijk behandelbare patiënten in eenheden van 5 minuten

In de prestatiebeschrijving van U05 staat geschreven dat deze code ook in combinatie met prestatie E04 of H21 gedeclareerd mag worden. Per abuis stond in de beschrijving van E04 en H21 niet dat deze prestaties in combinatie met prestatie U05 in rekening gebracht mogen worden. Daarom is U05 als mogelijke combinatie toegevoegd bij de prestaties E04 en H21.

Wijzigingen in de orthodontische zorg

Voor de orthodontische zorg is de omschrijving van de B- en C-categorie verduidelijkt zodat deze categorieën alleen van toepassing zijn indien sprake is van functionele problemen veroorzaakt door de schisis of een in ernst met schisis vergelijkbare afwijking.

In de algemene bepalingen bij de prestaties voor orthodontie is een wijziging doorgevoerd in de definitie van een maand. De tekst van punt 12 in die algemene bepalingen is nu als volgt:

12. Definitie van een maand: De termijn van een maand verstrijkt aan het einde van de dag met hetzelfde nummer als de dag van de eerdere behandeling, een maand later. Bij het plaatsen van de eerste slotjesbeugel op 3 januari verstrijkt de termijn dus op 3 februari. De Algemene Termijnenwet bepaalt nog dat als de termijn eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, deze termijn wordt verlengd tot en met de eerstvolgende dag die geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is. De termijn wordt verkort als de behandeling bijvoorbeeld op 30 januari plaatsvindt. Februari heeft geen 30ste dag. De termijn eindigt dan op 28 februari (of 29 februari in een schrikkeljaar). 

Voor de prestaties F493, F511 tot en met F521 en F531 tot en met F533 geldt dat een maand een kalendermaand betreft. De kalendermaanden zijn: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november en december. Een kalendermaand begint op de eerste dag van een kalendermaand en eindigt op de laatste dag van een kalendermaand.

F493 - Verwijderen en opnieuw plaatsen van attachments gedurende de beugelbehandeling per kaak

Sinds de introductie van beugel categorie 7 is de techniek zodanig doorontwikkeld dat het gebruikelijk is geworden om tussentijds een aanpassing te doen in de plaatsen waar de beugel aangrijpt op de tanden. Deze aangrijpingspunten, zogenaamde attachments, moeten dan worden verwijderd en opnieuw geplaatst (refinements). Hiervoor was geen prestatie. Deze is nu toegevoegd.

F520 - Beugelconsult op afstand

Er zijn steeds meer mogelijkheden om de beugelbehandeling op afstand te monitoren. Een consult op afstand is echter niet volledig gelijkwaardig aan een fysiek beugelconsult. Per 2023 is daarom een prestatie toegevoegd voor een beugelconsult op afstand om de voortgang van de behandeling te beoordelen.

F517 - Beugelconsult per maand categorie 7

Voorheen was het gangbaar dat alle materiaal- en techniekkosten bij het plaatsen van beugel categorie 7 in rekening werden gebracht. Inmiddels komt het steeds vaker voor dat er ook gedurende de behandeling nog correctiehoesjes worden verstrekt. Per 2023 is het daarom mogelijk om naast prestatie F517 materiaal- en techniekkosten in rekening te brengen voor uitsluitend de kosten van de vacuümgevormde correctiehoesjes.

In de Regeling Mondzorg is de lijst met prestaties waarbij de kaak of het element moet worden vermeld aangepast in lijn met de wijzigingen die worden doorgevoerd in de regelgeving.