Een goede samenwerking tussen tandartsen en jeugdartsen kan veel opleveren. Jonge kinderen gaan vaak pas veel te laat voor het eerst naar de tandarts. Het is echter lastig voor mondzorgverleners om dit zelf te stimuleren, tenzij de ouders van het kind in de praktijk staan ingeschreven en ze hiermee het gesprek aan gaan.
De JGZ zit echter wel in een goede positie om dit te stimuleren, aangezien zij op de consultatiebureaus en de Centra voor Jeugd en Gezin veel jonge kinderen regelmatig te zien krijgen. Met onderstaande tools kun je de betreffende JGZ-instelling in jouw omgeving makkelijker vinden en eenvoudiger een samenwerking opzetten.
Let op! Trek op met andere mondzorgpraktijken
Als publiek orgaan mag een JGZ-instelling niet samenwerken met één mondzorgpraktijk, ofwel een preferred partner. Zorg er daarom voor dat je als mondzorgpraktijk samen met andere mondzorgpraktijken uit jouw plaats of regio optrekt als je met de JGZ een samenwerking wil opzetten. Een eerste stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn om gezamenlijk een lijst aan de JGZ te leveren met praktijken die nog kinderen opnemen.
Praktijkkaart tandarts - jeugdarts
De praktijkkaart tandarts - jeugdarts biedt handvatten om op lokaal niveau eenvoudiger met elkaar het gesprek aan te gaan. Daarnaast geeft het inzicht in elkaars werkwijze, richtlijnen, randvoorwaarden, etc. Zo leren tandartsen en jeugdartsen elkaar beter begrijpen en zien ze eenvoudiger op welke gebieden ze iets voor elkaar kunnen betekenen.
Handige hulpmiddelen
We hebben 2 handige hulpmiddelen om het actief doorverwijzen van het consultatiebureau of het centrum voor jeugd en gezin te ondersteunen:
Doorverwijskaart
Voor de JGZ: ansichtkaart om mee te geven bij doorverwijzing (versie om zelf dubbelzijdig op A4-formaat te kopiëren; versie om op A6-formaat te laten drukken).
Op de doorverwijskaart kun je ouders op een mondzorgpraktijk in de buurt wijzen om een afspraak te maken na de doorbraak van het eerste tandje van hun kind.
Tipskaartje
Voor de mondzorg: visitekaartje met 7 tips voor een gezonde kindermond om ouders mee te geven (versie om zelf dubbelzijdig op A4-formaat te kopiëren; versie om op visitekaartje-/A8-formaat te laten drukken).
De tipskaart zorgt ervoor dat de ouders de tips uit het consult nog eens na kunnen lezen en zo makkelijker onthouden. Reik het kaartje na de controle uit en geef als tip om hem op een handige plek te bewaren, bijvoorbeeld bij de spiegel in de badkamer of bij de familieplanner.
JGZ-zoekmachine tool
Met onderstaande JGZ-zoekmachine tool kun je eenvoudig vinden welke JGZ-instelling gekoppeld is aan de postcode van jouw praktijk of van je patiënt in kwestie. Vul simpelweg de 4 cijfers van de postcode in en ontdek met welke organisatie je contact op moet nemen als je een samenwerking met een jeugdarts in gang wil zetten of contact op wil nemen. Let op: je komt niet direct in contact met het consultatiebureau. Maar de JGZ-instelling waarmee je belt kan je wel contactgegevens geven van het consultatiebureau in jouw buurt; vraag daar dus naar.
Tandartspraktijk vinden
Werk je in de jeugdgezondheidszorg en zoek je juist een mondzorgpraktijk bij jou in de buurt? Gebruik dan de Praktijkzoeker op Allesoverhetgebit.nl. Je kunt je eventueel ook wenden tot de KNMT; wij proberen je dan in contact te brengen met een lokale tandarts(enkring).