facebook

Zilveren Kruis: machtiging nodig voor uitgebreide behandeling jeugd

Karel Gosselink
2 minuten
jeugd-tandarts
Voor enkele uitgebreide behandelingen van verzekerden tot 18 jaar moet de tandarts in 2023 een machtiging aanvragen bij Zilveren Kruis. Dit heeft de zorgverzekeraar recent bekend gemaakt. Op deze manier wil de zorgverzekeraar invulling geven aan kostenbeheersing en doelmatige zorg.

Behandelingen waarvoor machtiging nodig is

De behandelingen waarvoor per 1 januari toestemming of een machtiging moet worden gevraagd bij Zilveren Kruis betreffen de preventieve en restauratieve zorg aan verzekerden tot 18 jaar. Het gaat om:

  • Preventieve voorlichting (M01 en/of M02): als een patiënt meer dan 1 uur per jaar preventieve voorlichting nodig heeft.
  • Gebitsreiniging (M03): als een patiënt meer dan 30 minuten gebitsreiniging per dag nodig heeft en meer dan 1,5 uur gebitsreiniging per jaar nodig heeft.
  • Sealen (V30/V35): voor het sealen van melkelementen en voor het sealen van meer dan 8 blijvende elementen per jaar.
  • Vullingen (V71 t/m 74, V81 t/m 84, V91 t/m 94): voor het plaatsen van meer dan 6 vullingen per dag en meer dan 10 vullingen per jaar.

Doelmatig inzetten van zorg uit basisverzekering 

Zilveren Kruis laat weten tot deze beleidswijziging te hebben besloten omdat ze de kosten voor mondzorg voor de jeugd ziet stijgen. Dit roept de discussie op of deze zorg wel doelmatig wordt toegepast en of deze zorg nog voldoende aansluit bij de inhoud en inzet van de basisverzekering. Volgens de zorgverzekeraar en de KNMT is het in ieders belang dat de inhoud van het pakket mondzorg in de basisverzekering tenminste in stand blijft.

Verantwoordelijkheid van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars

Verder constateert de zorgverzekeraar dat – op basis van haar statistieken - een klein aantal tandartspraktijken opvalt als het gaat om de hoeveelheid declaraties voor mondzorg aan de jeugd. Zilveren Kruis heeft op basis hiervan nu een grens/norm bepaald waarboven een machtiging aanvragen noodzakelijk is. Deze beleidswijziging is besproken met de KNMT, die van mening is dat een doelmatige inzet van middelen en zorg in het basispakket een verantwoordelijkheid is van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.

Geen gevolgen voor veel praktijken

Voor veel mondzorgpraktijken zal deze beleidsaanpassing weinig gevolgen hebben omdat ze onder de norm blijven behandelen. Kom je wel boven de norm uit, dan is er geen sprake van een verbod, maar is het nodig vooraf een machtiging aan te vragen. Bied je specifieke mondzorg aan kinderen waardoor je met enige regelmaat de norm overschrijdt? Dan kan je een overeenkomst sluiten met Zilveren Kruis, zodat je niet steeds machtigingen hoeft aan te vragen. 

Monitoring door KNMT en Zilveren Kruis

De KNMT zal samen met Zilveren Kruis de effecten van deze beleidsaanpassing monitoren.