Start medicatieoverdracht in de keten

Karel Gosselink
2 minuten
medicatie-pilot
In de regio’s Friesland en Rijnmond zijn onlangs 2 zorgnetwerken als eerste gestart met de invoering van digitale medicatieoverdracht tussen verschillende zorgaanbieders. De bedoeling is dat mondzorgaanbieders hier op den duur ook bij aan gaan sluiten. De KNMT volgt de ontwikkeling nauwlettend.

Zorgaanbieders en ict-leveranciers samen aan de slag met medicatieoverdracht

De opzet van de medicatieoverdracht in de 2 regio’s vormt de kickstart van de landelijke uitrol van ‘digitale’ medicatieoverdracht in de keten, een project dat meerdere jaren zal beslaan. Het gaat om de regio-organisaties GERRIT (regio Friesland) en de Stichting RijnmondNet (regio Rijnmond) die samen met zorgaanbieders en leveranciers van ict-systemen als eerste aan de slag gaan met de implementatie van digitale medicatieoverdracht.

Betere medicatieoverdracht voorkomt ziekenhuisopnames

Een betere medicatieoverdracht in de keten moet bijdragen aan een veilige en efficiënte manier waarop zorgverleners inzage krijgen in de medicijnen die een patiënt krijgt voorgeschreven. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van opnames in het ziekenhuis door medicatie-incidenten. Naar schatting worden wekelijks meer dan 1200 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van deze incidenten.

Tweejarig testprogramma om ervaringen op te doen

Met de kickstart wordt invulling gegeven aan de nieuwe informatiestandaard ‘Medicatieproces 9’ en de richtlijn 'Overdracht van medicatiegegevens in de keten'. Het gaat om een tweejarig testprogramma, dat gebruikt gaat worden om ervaringen op te doen. Onder meer worden de ict-systemen en de werkprocessen nauwkeurig bekeken en geëvalueerd. De uitkomsten dienen om de puntjes op de i te zetten bij de landelijk implementatie van medicatieoverdracht in de keten.

Mondzorg moet op termijn aansluiten bij medicatieoverdracht

De mondzorg is nog niet betrokken bij de kickstart in Friesland en Rijnmond. Wel volgt de KNMT nauwgezet de ervaringen en leerpunten uit de kickstart, zodat deze toegepast kunnen worden in de mondzorgsector. Het ligt in de bedoeling dat de mondzorg op termijn aangesloten wordt bij de digitale medicatieoverdracht in de keten.

3 pilots bij mondzorgpraktijken om ervaring op te doen

De komende 2 jaar worden benut om de mondzorgsector voor te bereiden op aansluiting op de digitale medicatieoverdracht. Verder zijn er de afgelopen 2 jaar 3 pilots geweest bij mondzorgpraktijken om ervaring op te doen met digitale medicatie-overdracht. 

Lees over de ervaringen van de pilotpraktijken: